Galbavý diskutoval so zástupcami samosprávy o kontroverznom plote

20.10.2009 Prešov

Na pôde Obecného úradu v Ostrovanoch sa stretli dnes zástupcovia samosprávy so splnomocnencom vlády pre rómske komunity Ľudovítom Galbavým.
Ten vyjadril podozrenie, že stavbou betónového múru mohlo dôjsť k \"porušeniu zákona o rovnakom zaobchádzaní\".
\"Má to nádych protiprávneho konania, prípadný podnet na súd môžu dať osoby, ktorých sa to bytostne dotýka a domnievajú sa, že došlo k porušeniu zákona, \" priblížil na margo výstavby oplotenia Galbavý. Starosta Ostrovian Cyril Revák si nemyslí, že by k takémuto konaniu došlo. \"Tento múr v žiadnom prípade neoddeľuje, ani nesegreguje osadu, je na mieste, kde pred časom boli ploty, ktoré sa však po krátkom čase dostali do dezolátneho stavu, \" konštatoval. Podľa jeho slov sa obec rozhodla pre betónové oplotenie, pretože je ťažšie zlikvidovateľné ako bežné z pletiva.
Viacerí Rómovia krok samosprávy kritizujú. Tvrdia, že namiesto budovania múrov by mala obec budovať sociálne byty. \"Vo viacerých obciach v okolí pre Rómov stavajú domy. Nepotrebujeme cestu, ktorú nám starosta vybudoval pred časom, chceme lepšie bývať, \" povedal jeden z Rómov. Revák v tejto súvislosti uviedol, že ak sa v obci vyrieši majetkoprávne vyrovnanie pozemkov, kde by sa mohli byty stavať, obecné zastupiteľstvo nebude mať problém s ich výstavbou.
Na vybudovanie približne 150 metrov dlhého a viac ako dva metre vysokého múra z panelov, obec investovala asi 13.000 eur (takmer 400.000 Sk). Podľa vyjadrenia samosprávy, je jeho hlavnou úlohou chrániť vlastníkov domov a pozemkov v susedstve rómskej osady pred nájazdmi Rómov.
 

Vyberte región